tiistai 1. toukokuuta 2012


Heinäsirkka Occupy Kaisaniemi - rauhankonsertissa jossa kerättiin varoja PANDIN Palestiina-residenssiin

Taiteilijaresidenssi hanke Palestiinaan

Toimittaja Hannu Reime ja valokuvaaja Chasa Baudrand matkaavat Itä-Jerusalemiin. Kymmenen päivän aikana he valmistelevat taiteilijaresidenssin perustamista palestiinalaisasutuksen keskelle. Jos mahdollista, he etsivät jo sopivan asunnon ja keskustelevat sen vuokraamisesta. Samalla he solmivat lisää suhteita palestiinalaisten taiteilijoiden sekä valitun asuinalueen asukkaiden kanssa.

Hankkeen tavoitteena on luoda taiteilijaresidenssi, joka olisi toiminnassa vuoden, kahden sisällä. Residenssi olisi niin suomalaisten eri alojen taiteilijoiden, kirjailijoiden kuin toimittajienkin käytössä. Hankkeen sisällöllisissä tavoitteissa voidaan erottaa kolme osaa: haluamme tarjota suomalaisille tekijöille työskentelytilaa (esimerkiksi toimittajilla ei ole tähän mennessä ollut käytössään tämän tyyppisiä residenssejä), ja toivomme Israel-Palestiina –kysymykselle enemmän näkyvyyttä Suomessa. Lisäksi haluamme kansainvälisen läsnäolon avulla estää palestiinalaisten asuntojen tuhoamisen, minkä on todettu moneen otteeseen rikkovan kansainvälistä oikeutta. 

Pitkän tähtäimen tavoitteena on luoda taiteilija- ja kirjailijavaihtoa Suomen ja Palestiinan  välillä siten, että voisimme tulevaisuudessa tarjota myös palestiinalaisille työskentelytiloja Suomessa. 

Residenssin eteen on jo tehty alustavaa työtä. Toimittaja Jaana Kanninen vietti alueella viikon päivät syyskuussa 2011. Tuolloin sopivimmalta asuinalueelta vaikutti Silwanin kylässä Itä-Jerusalemissa, aivan Jerusalemin vanhan kaupungin tuntumassa. Silwan on noin 40 000 asukkaan kylä, joka oli Jordanian hallinnassa vuosina 1948-1967.  Kuuden päivän sodan jälkeen Israel on miehittänyt kylää, ja nykyään se on osa Jerusalemia.

Silwan on perinteisesti palestiinalaisten asuttama, mutta sinne on perustettu myös juutalaissiirtokuntia., ja paine siirtokuntien laajentamiseen on kova. Silwanissa on merkittäviä arkeologisia jäänteitä, jotka liittyvät juutalaisten historiaan. Sinne kuningas David perusti perimätiedon mukaan hallintokaupunkinsa tuhatkunta vuotta ennen ajanlaskun alkua. Tämä lisää Israelin kiinnostusta tähän palestiinalaisalueeseen, ja kymmenille perheille on annettu muuttokäsky sillä uhalla, että heidän talonsa hajotetaan maan tasalle. Jännite siirtokuntalaisten ja palestiinalaisten välillä on kouriintuntuva, ja suomalaisten läsnäololla olisi suuri rauhoittava merkitys.Toisaalta asuinalue on hyvien yhteyksien päässä, ja tarvittavat palvelut ovat lähellä. Silwanissa ei ole ollut sellaisia väkivaltaisia yhteenottoja, jotka tekisivät alueen liian vaaralliseksi suomalaisille.

Jaana Kanninen keskusteli palestiinalaisalueilla ihmisoikeustarkkailutyötä tekevän EAPPI-järjestön kanssa hankkeesta (kirkkojen ekumeeninen ihmisoikeusohjelma Israelissa ja Palestiinassa), ja erityisesti Jerusalemin toimiston suomalaisen päällikön Katarina Stewartin kanssa. Yksi mahdollisuus olisi, että EAPPI toimisi hankkeen sikäläisenä kontaktina.Täällä päässä hankkeen vastuuhenkilöt ovat Hannu Reime, Luis Baudrand ja Jaana Kanninen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti